SMERNICE ZA IZBOR SAVRŠENE FUGNE

Prilikom uređenje kupatila u prvi plan se stavlja odabir kupatilskog nameštaja , sanitarije i keramike. Dok u drugi plan pada odabir fugne. Tako mali, a tako bitan faktor, na koji svi mi zaboravljamo . Loš odabir fugne zaista može da pokvari izgled čak i najlepših pločica, a opšti utisak o istim tada bude dalako od očekivanog.

Koje fugne izabrati ,a da se vaše pločice uklope i istaknu? Da li birati širu ili užu fugnu? I zašto je to sve bitno? Samo su neka od pitanja za čijim odgovorima ste u potrazi. Mi vam donosimo nekoliko smernica kojih se treba pridržavati ukoliko želite da postignete Wow efekat:

1080

Boja

Kada je u pitanju izbor boje fugne postoji par opcija sa kojima sigurno nećete pogrešiti:

1. Boju fugne možete uskladiti sa bojom pločica.
Ovaj stil dobro izgleda na neutralnim i nežnim dezenima pločica, dajući im elegantan I sofisticirani izgled. Jedina mana je činjenica da su svetlije fugne sklone bržem prljanju i teže su za održavanje. Pa ukoliko želite to da izbegnete, nastavite da čitate.

2. Odaberite kontrastnu boju za fugovanje.
Odabirom kontrastne boje za fugovanje učinićete da vaše pločice igledaju upečatljivo. Kontrastne boje fugni uglavnom koristimo za pločice sa dominantnim detaljima.

3. Balans se krije u neutralnosti.
Ukoliko želite da postignete ravnotežu između odgovarajuće i kontrastne boje za fugovanje, idealno rešenje za vas su neutralne boje, koje će se od vaših pločica razlikovati za nijansu-dve.

Vrsta fug mase

Kada smo zadovoljili estetsku stranu , neophodno je da zadovoljimo i tehničku, a to podrazumeva ispravan izbor fug mase. Postoji 5 osnovnih vrsta fug mase ,a njihova svojstva određuju izbor odgovarajuće:

  • Cementne fug mase: Ovo su standardne fug mase koje se koriste za većinu unutrašnjih i spoljašnjih aplikacija. One su pristupačne, jednostavne za upotrebu i dostupne u različitim bojama.
  • Fleksibilne cementne fug mase: Ove fug mase imaju dodatnu fleksibilnost u poređenju sa standardnim cementnim fugama. To znači da su otpornije na pucanje usled termičkih promena i vibracija.
  • Akrilne fug mase: Akrilne fug mase su vodootporne i vrlo fleksibilne. One su idealne za vlažne prostorije poput kupatila i kuhinja jer pružaju dobru zaštitu od vlage i prljavštine.
  • Epoksidne fug mase: Ove fug mase su najotpornije na vodu, hemikalije i habanje. One se često koriste u komercijalnim ili visokofrekventnim prostorijama kao što su restorani, bolnice ili javni toaleti.
  • Silikonske fug mase: Silikonske fug mase su fleksibilne i otporne na vlagu. One se često koriste za zaptivanje spojeva između sanitarija, pločica i drugih površina gde je potrebna dodatna elastičnost.

Širina fugne

Kada je u pitanju širina fugne, pre svega treba napomenuti da na izbor širine fugne utiče više faktora. Prvo ćemo u obzir uzeti izloženost visokim temperaturama . Prilikom fugovanja plocica sa podnim grejanjem npr. Pod uticajem visokih temperatura pločice se šire i deformišu. Npr. pločice postavljene jedna do druge,na površini od 10m ,mogu se raširiti i do 1cm. Ukoliko fugne između pločica nisu dovoljno široke, može doći do pojave pukotina na ivicama pločica ili čak do potpunog odvajanja. Takođe , jako je važno napomenuti da ukoliko se pločice postavljaju napolju ,fugna ima i ulogu ventilacije.

Čišćenje fugne

Kada je čišćenje fugni u pitanju ,pored specijalizovanih proizvoda za čišćenje ostavljamo vam i par dodatnih trikova

  • Pasta od sode bikarbone i vode: Napravite pastu od sode bikarbone i vode (približno jednakih delova) i nanesite je na fuge koristeći četkicu za zube ili četku za čišćenje. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim dobro isperite.
  • Limun: Limunska kiselina u limunu također može pomoći u uklanjanju naslaga. Iscedite limunov sok i nanesite ga na fugne. Ostavite nekoliko minuta pre ispiranja.

Ukoliko smo vam pomogli smernicama i pitate se gde pronaći savršenu kombinaciju pločica i fug mase?

Pa u Aqua Prometu, naravno!
Posetite nas i odaberite svoj savršen spoj!