Namena i postavljanje keramičkih pločica

Keramičke pločice već hiljadama godina predstavljaju vanvremensku lepotu, izdržljivost i svedoče o vremenu starih civilizacija. Skoro uvek keramika je prvi trag u otkrivanju arheoloških nalazišta potonulih gradova. Evolucija u izradi keramičkih pločica je izvesna stvar. Koliko potreba kupaca , toliko novih rešenja. Postavljanje pločica je takođe u mnogome evoluiralo, tako da nema više lepljenja cementom već za svaku namenu postoje određeni tipovi lepka. Predstavićemo Vam korak po korak načina postavljanja pločica, kako biste znali šta Vas čeka prilikom uređivanja Vašeg doma.
Pre svega, potrebno je odabrati odgovarajuće pločice. Glavna podela keramičkih pločica je na spoljne i unutrašnje. Razlka je u teksturi kao i u jačini same pločice. Za spolja su uglavnom gres pločice, ojačane raznim aditivima, kako bi mogle da izdrže veoma niske temperatrure kao i habanje. Zatim se dele na zidne i podne. Dimenzije birate u odnosu na namenu. Ono što zadaje najviše muka jesu kalibar i ton pločice.

Ove informacije imate na svakoj kutiji pločica. Ton može da se razlikuje. Ovo se dešava iz razloga što je keramika prirodan materijal, pri visokim temperaturama može da se desi da pojedini komadi dobiju drugačiji ton. Ako se to dogodi sa velikim brojem komada, pločice se klasiraju. Kada ste sigurni da Vam baš te odgovaraju, bacite se na posao. Najbitnije je pripremiti podlogu, ona ne sme imati pukotine, ne sme biti prljava i neravna. Pukotine bi trebalo ispuniti, poravnati i očistiti površinu. Nakon toga, naneti takozvani prajmer, on će dodatno očistiti podlogu i pokupiti višak prašine. Ovo je obavezan korak kako bi se lepak bolje vezao za podlogu.

Drugi korak je obavezno navlačenje hidroizolacije. Postavljanje keramičkih pločica u kupatilu, iziskuje zaštitu od prodiranja vode. Hidroizociju je potrebno navlačiti i na zidove kao i na pod kupatila u najmanje dva sloja. Posebnu pažnju treba obratiti na ćoškove i uglove gde se spajaju zidovi i pod. U tom kritičnom delu postavićete trake za hidroizolaciju, na ta način zaštitićete se u potpunosti.

Treći korak je planiranje postavljanja. Na koji način ćete lepiti pločice, da li ćete ređati uklapati šare kako biste napravili konkretnu celinu ili ne, to je Vaš izbor. Potrebno je pronaći središnju tačku , ona će Vam ujedno biti i polazna. Za postavljanje pločica potrebno je koristiti i dodatna pomagala, kako bi bile besprekorno postavljene, a to su kajle i sidra. Uz ove alatke svaka pločica biće u ravni i jednako udaljena od druge. Još jedan savet, kod postavljanja velikih formata, lepak je potrebno naneti i na podlogu i na samu pločicu, ne bi smelo da bude šupljine između podloge i pločice.

Sledeći korak nakon lepljenja je fugovanje, popunjavanje prostora između pločica. Ovaj prostor može biti svega 2mm, pa sve do 5mm kod npr. pločica druge ili treće klase.
Boju fug mase birate po Vašem ukusu, ona može biti srodna pločicama, nijansa koja se utapa u okolinu, pa sve do potpunog kontrasta.
Čišćenje pločica kreće odmah nakon završenog posla sa fug masom. Ukloniti višak mase a onda mokrom krpom sa malim postotkom ulja prebrisati prostor oko postavljenih fugni. Posle 24 sata oglancati pločice. Nakom postavljanja nameštaja, ostaje Vam samo da uživate u Vašem novom prostoru.

Pregršt saveta i pomoći pri odabiru, pružiće Vam naš stručni kadar na najbolji način.
Posetite nas na dobro poznatoj adresi.
Aqua Promet Jagodina