Baterije – bitna stavka u uređenu stambenog prostora

Baterije dolaze u dve jednostavne kategorije dizajna: moderne i tradicionalne. Baterije modernog dizajna bolje pripadaju minimalistički uređenim enterijerima, sa kvadratnim ili okruglim ivicama i dolaze u nekoliko završnih obrada, od sjajnog hroma prilagođenog svakom enterijeru, pa do vrhunskog izdržljivog čelika. Tradicionalne baterije su napravljene od mesinga, sa hromiranim, pozlaćenim ili emajliranim završetkom. Hromirane i emajlirane slavine visokog sjaja dobro se uklapaju u enterijere retro stila, a mesingane i bronzane baterije mogu savršeno da se uklope u moderne kuhinje kako bi im donele savremeni izgled.

Baterije su dizajnirane u različitim stilovima sa različitim mogućnostima montaže. Čitajući ovaj tekst naićićete na odgovore na neka Vaša pitanja, stil,  funkcionalnost, prednosti i mane određenih modela.

Jednoručna baterija koristi jednu ručku za kontrolu protoka vode i dovoda tople i hladne vode. Baterije sa dve ručke dolaze sa zasebnim ručkama za toplu i hladnu vodu, spojene kroz jednu cev.
Zidne baterije sa virblama, popularna su alternativa mešačima sa jednom ručkom. To je fantastična opcija, posebno za male kuhinje ili ako imate manje prostora za sudoperu, a prostor umivaonika može izgledati uredno. Kada smo već kod kuhinja, pri odabiru baterije za sudoperu, obratite pažnju na to kakav je dovod vode do baterije, u slučaju da je dovod vode iz malog bojlera niske montaze koji nije pod pritiskom, birajte bateriju sa tri creva, u suprotnom nećete moći da je namontirate. U ovome će Vam pomoći dobro edukovani prodavci.

Izvlačne slavine idealne su za ispiranje voća, povrća i mesa, kao i pranje velikih lonaca i tiganja. Dizajneri i vlasnici kuća primetili su jednostavnost upotrebe i pogodnost koju pružaju izvlačne slavine. Slavine koje se izvlače smatraju se izdržljivim, praktičnim i vizuelno privlačnim za moderne domove.

Što se tiče baterija za kadu, dizajn i funkcionalnost su u skoro svemu dosta napredovali. Baterije sa funkcijom podešavanje toplote vode jednim klikom na termostatu baterije je prilično dobra stvar, podesite i prepustite se, sve radi za Vas. Uz bateriju za kadu postavite i aksesoar koji će Vam dati još bojli ugođaj. To je klizna šipka za odlaganje tuša, druga neizostavna stvar je ruza tuša za uživanje dok su Vam obe ruke slobodne. Baterija i propratni aksesoar se proizvode u serijama, tako da možete uklopiti baš svaki detalj.

Promena boje metala, generalno hroma u toplije metale, dešava se u poslednjih nekoliko godina. Ovo se dešava zbog sveukupne promene paleta boja za stambeni dizajn. Nijanse sive boje tokom vremena počinju da izgledaju nedovoljno atraktivno i potrebno im je osveženje, bakarni i žuti metali oživeće enterijere na bazi hladnih tonova.

Čini se kao vrlo lako, ali biranje odgovarajuće baterije je neosporno identično zahtevan posao kao biranje nameštaja. Vrlo je bitna funkcionalnost ove stavke a za one sa prefinjenim ukusom još i veći izazov, dodavanjem akcenata poput baterija stvorićete kompoziciju koja će Vam služiti, olakšati svakodnevnicu a ujedno će prostoru Vašeg doma dati poseban šmek.

Ako vam je potrebna pomoć pri izboru prave baterije, koja najbolje odgovara mestu postavke i estetici Vašeg doma, kontaktirajte nas ili nas posetite na adresi Slovenski put 16, Jagodina.